Боливия кани лидерите от Г7, за да изпълнят обещанията си за помощ

09:05, 26 авг 19 / Свят 25 2170 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Лидерите на седемте водещи индустриални държави по време на срещата им в Биариц, Франция.
Лидерите на седемте водещи индустриални държави по време на срещата им в Биариц, Франция.

Властите на Боливия канят лидерите на Г-7 да посетят страната и всъщност да докажат желанието си да помогнат в борбата с горските пожари, бушуващи в Амазонка, гласи съобщение на президента на Боливия Ево Моралес в Тwitter.

По-рано френският президент Еманюел Макрон заяви, че лидерите на страните от Г7 са единодушни в своето мнение, че е необходимо да се помогне на амазонските страни във връзка с горски пожари, като се разработят конкретни мерки за подкрепа. Макрон съобщи, че споразумението за предоставяне на "техническа и финансова помощ" на Г7 е близо.

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че Великобритания ще предостави 10 милиона лири за защита на тропическите гори на Амазонка.

Макрон: Г-7 са близо до споразумение за справяне с пожарите в Амазония

"Приветстваме позицията на G7, която изрази желанието си спешно да помогне на засегнатите от пожара в Амазония държави. Каним президента Еманюел Макрон и неговите колеги да дойдат в Боливия, за да изпълнят обещанията за сътрудничество", написа Моралес, предаде БГНЕС.

Военни самолети обливат с вода горящите тропически гори в Амазония

Президентът каза още, че спира предизборната си кампанията поради пожарната ситуация. Изборът на държавен глава в Боливия трябва да се проведе на 20 октомври.

По-рано министърът на околната среда и водните ресурси на Боливия Карлос Ортуно заяви, че броят на огнищата значително е намалял през седмицата - от над 8 000 на 17 август до само 857 в към днешна дата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама