Фандъкова: Амбицията ни е да има градини за всички деца в София

12:25, 26 авг 19 / Политика 25 2120 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Нашата задача и амбиция е да направим максимално много детски градини и ясли, така че за всички деца в София да има места. Това не е лесно на практика, защото имаме много райони, в които не бяха останали терени за строителство на детски градини“. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова, предаде БГНЕС.

Днес столичният градоначалник провери как върви строежът новата детска градина за 6 групи в квартал „Кръстова вада“, район „Лозенец“. „Ситуацията в квартала е доста показателна. За радост все още в района се строи и се очаква много млади семейства да дойдат тук с децата си. Едновременно с това успяхме да се преборим да се строи и детската градина“, отбеляза Фандъкова и припомни, че за терена общината е водила дълга съдебна битка с хора, имали претенции към него.

Новата детска градина обаче ще бъде по-различна, защото ще разполага с басейн, отопляващ се на слънчеви панели, както и с физкултурен салон. Строителството ѝ трябва да приключи до края на настоящата календарна година, а проектът, заедно с оборудването, възлиза на около 3 млн. лв.

„Реално деца ще могат да се приемат от следващата пролет“, уточни кметът на столицата и допълни: „Очакваме да зарадваме около 150 семейства“.

Йорданка Фандъкова обясни още, че на територията на София се строят общо 8 нови детски градини, като 5 от тях ще приемат деца още в края на тази година, а останалите 3 от следващата. По-голямата част от ремонтите в училищата и детските градини пък ще приключат за 15 септември, за началото на учебната година, но за около 10 от тях дейностите ще продължат и след това, като за целта е създадена необходимата организация.

От своя страна кметът на район „Лозенец“ Любомир Дреков подчерта, че общината е в напреднал етап на преговори с Българската православна църква за терен, на който да започне строеж на нови училище и детската градина.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама