САЩ започват облагане на редица китайски стоки с 15%

07:45, 01 сеп 19 / Икономика 25 1515 Topnovini
1
2
3

От 1 септември САЩ въвежда нови мита от 15% върху китайски стоки на стойност 300 милиарда долара. Първоначално митата трябваше да бъдат 10 на сто, но след поредната ескалация на търговската война между Вашингтон и Пекин американският президент Доналд Тръмп обяви, че ги увеличава на 15%. Причината е, че Китай не изпълнява обещанието си да увеличи покупките на американски селскостопански продукти.

В отговор Китай временно спря вноса на селскостопански продукти от Съединените щати и обяви, че налага нови мита от 5% и 10% на американски продукти на стойност 75 милиарда долара.

Последва изявление на Тръмп, че от 1 октомври, стоки и продукти на стойност 250 млрд. долара, които в момента са с 25% мито, ще бъдат облагани с 30%.

Китай и САЩ преговарят за уреждане на търговски спорове от няколко месеца. Последният, 12-и кръг на преговорите се проведе в Шанхай на 30-31 юли. В поредица туитове Тръмп съобщи, че ще увеличи натиска върху Пекин в рамките на дългосрочната си цел да принуди Китай да промени несправедливите, според него, търговски практики. Тръмп се стреми към обхватно търговско споразумение с Пекин, въпреки че митата заплашват растежа на световната икономика.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.