Русия потвърди освобождаването на радиоактивни изотопи при взрива, убил петима учени

18:05, 26 авг 19 / Свят 25 2334 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Русия съобщи, че радиоактивни изотопи са освободени при неотдавнашна авария на тестова площадка за арктически ракети. Това предизвика обществена тревога, тъй като властите държаха подробностите в тайна, съобщава АФП.

Взривът на 8 август уби петима учени и предизвика скок в нивата на радиация, но в продължение на няколко дни Русия не призна, че са замесени ядрени материали.

Взрив избухна във военно поделение в Северна Русия, има убити и ранени (ОБНОВЕНА)

Аварията е освободила бързо разпадащи се радиоактивни изотопи на стронций, барий и лантан, съобщават медиите, като се позовават на тестове на Националната агенция за наблюдение на времето и околната среда към „Росхидромет“.

Александър Уваров, редактор на независимия сайт за новини AtomInfo.ru, заяви, че изотопите не представляват заплаха за населението. Тези изотопи са продукти на ядрено делене на уран, каза той пред агенция РИА Новости.

Междувременно „Гриийнпийс“ Русия заяви, че данните на агенцията за метеорологични условия противоречат на по-ранните изявления на националната ядрена агенция „Росатом“, добавяйки, че може да има риск за здравето. Те призоваха властите да публикуват пълни данни за радиоактивно замърсяване в района.

Петима служители на "Росатом" са загинали при експлозия

Сензорите в близкия град Северодвинск са открили радиоактивни елементи с период на полуразпад от няколко часа до 12 дни и се разпадат в радиоактивни инертни газове, заяви „Росхидромет“.

''Тези инертни радиоактивни газове бяха причина за кратко увеличение на нивата на радиация'', заяви агенцията.

Сензорите й в Северодвинск са измерили нива на радиация, които са до 16 пъти по-високи от фоновите нива след експлозията, връщащи се в нормално състояние след два часа и половина.

Руски медици се опасяват от радиационно заразяване

Руската ядрена агенция "Росатом" заяви, че нейните специалисти, загинали в катастрофата, са разработвали "нови оръжия" и осигурявали подкрепа за ракета с "изотопен източник на енергия".

Норвежкият орган за ядрена безопасност заяви, че е открил малки количества радиоактивен йод в регион, граничещ с Русия след взрива, но не може да определи дали това е свързано с аварията.

Кремъл призна: Взривът в Архангелск е свързан с изпитания на нови оръжия

Руските власти потвърдиха, че лекар, участвал в лечението на пострадал, е открил следа от радиоактивен изотоп цезий-137 в мускулната му тъкан, но отрече това да е свързано с инцидента.

Кремъл отказа да коментира доклада за радиоактивни изотопи. Говорителят Дмитрий Песков заяви, че това трябва да се направи от експерти. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама