Еманюел Макрон обяви среща на върха за мир в Украйна през септември

21:30, 26 авг 19 / Свят 25 2453 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Френският президент Еманюел Макрон обяви днес, че лидерите на Русия, Украйна, Германия и Франция ще проведат преговори през септември, насочени към прекратяване на конфликта в източна Украйна.

Украйна и целият свят са обидени на Макрон след срещата с Путин

"Смятаме, че съществуват условия за полезна среща на върха", каза Макрон, който приветства изборите за нов президент в Украйна като възможност за прекратяване на петгодишната война.

Макрон заяви, че разговорите ще се проведат през септември, но не посочи точна дата.

Украйна е в конфликт с подкрепяните от Русия бунтовници на изток от страната си, след като Москва насилствено анексира Крим през 2014 г., ход, който международната общност отказва да признае.

Зеленски: Русия да върне Крим на Украйна и ще получи място в Г-8

Макрон вече се срещна с президента на Украйна Владимир Зеленски и покани руския Владимир Путин във Франция за преговори миналата седмица преди срещата на върха на Г-7 - от която Русия беше изключена след завземането на Крим.

След разговорите си с Путин Макрон заяви, че има "реална възможност" за мир в Украйна след избирането на Зеленски. Самият Зеленски предложи да се срещне с Путин за разговори лице в лице и през последните седмици разговаря с него по телефона.

Путин: Русия е заинтересована да възстанови дипломатическите си отношения с ЕС

Европейският съюз наложи няколко кръга от санкции на Русия заради Крим.

В сраженията между украинските сили и подкрепяните от Русия сепаратисти в района на Донбас досега са избити над 13 000 души. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама