Фармацевтичен гигант трябва да плати 572 милиона заради епидемията с опиати в САЩ

07:50, 27 авг 19 / Свят 25 1916 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Фармацевтичният гигант Johnson & Johnson беше осъден да плати компенсация от 572 милиона долара заради епидемията от употреба на опиати. Съдия в Оклахома реши, че компанията е отговорна за задълбочаването на проблема с наркоманиите в щата, като е наводнила пазара с болкоуспокояващи.

Акциите на Johnson & Johnson паднаха с 5% след обявяването на присъдата.

Според Центъра за контрол и превенция на болестите в САЩ, опиатите са отговорни за смъртта на 400 000 души в периода от 1999 до 2017 г.

Делото, заведено от главния прокурор на Оклахома Майк Хънтър, е първото, което стигна до съдебен процес от хиляди подобни дела, заведени от местни администрации срещу производителите и разпространителите на опиати в САЩ.

Хънтър искаше от Johnson & Johnson компенсация от 17 милиарда долара, с които компанията да плати за рехабилитационни и образователни програми за опиатите в щата в следващите 30 години, предаде БГНЕС.

Процесът се следи отблизо от тъжителите в над 2000 подобни дела. Някои адвокати на тъжители сравняват процеса в Оклахома с голямото дело срещу тютюневите гиганти, което завърши с присъждането на колосалната компенсация от 246 милиарда долара през 1998 г.

В продължилото седем седмици дело в Оклахома, обвинението твърдеше, че Johnson & Johnson са провели дългогодишна рекламна кампания на болкоуспокояващи лекарства, като се изтъквали техните предимства, но са минимизирали споменаването на опасността от пристрастяване.

Компанията отхвърля обвиненията и твърди, че техните обезболяващи са едва 1% от всички подобни продукти на пазара, както и незначителна част от този тип препарати, предписани в Оклахома.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама