Руска компания поиска отмяна на поръчката й за самолети на Boeing

08:20, 27 авг 19 / Свят 25 1892 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Руската авиокомпания "Авиакапитал-Сервис" подаде иск в съд в Чикаго, с искане Boeing да им върне парите и да отмени поръчката им за 35 пътнически самолети 737МАХ, предаде БГНЕС.

Това е първият иск от този вид срещу авиационния гигант Boeing, чийто най-продаван модел 737МАХ беше принудително спрян от употреба, след две катастрофи, отнели живота на стотици пътници.

Ердоган: Турция може да се откаже от покупката на самолети "Боинг"

"Авиа" твърди, че катастрофите в Индонезия и Етиопия са станали след "небрежни действия от страна на Boeing", както и в резултат от "укриването на важна информация от авиационните власти в САЩ".

В иска се казва, че Boeing умишлено не е разкрил пред свои клиенти информация за годността на МАХ да лети. Сред тези клиенти са били и "Авиа", които са поръчали 35 самолета, преди полетите с тях да бъдат забранени по целия свят.

БВП на САЩ ще спадне с 0,4% заради „Боинг“

"Boeing предложиха компенсация, но тя не беше достатъчна.", казва адвоката на "Авиа" Стивън Маркс пред "Файненшъл таймс". "Мисля, че ще видите и други авиооператори, които ще подадат такива искове в следващите месеци.", допълва Маркс.

Същият адвокат представлява и 30 от семействата на загинали в двете катастрофи със 737МАХ.

"Авиа% твърди, че вече са превели на Boeing 35 милиона долара. Те искат сумата да им бъде върната с лихви, като към това бъдат прибавени 75 милиона за пропуснатите ползи, за да се получи крайна сума от 115 милиона долара.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама