До 80% са вносните плодове и зеленчуци на българския пазар

09:48, 27 авг 19 25 2134 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

До 80 на сто е делът на вносните плодове и зеленчуци на българския пазар и това лято, каза в интервю за БТА председателят на УС на Националния съюз на градинарите в България Мариана Милтенова.

Според нея причината за тази тенденция са падналите дъждове и градушки, а това ще окаже влияние върху потребностите на пазара.

Проблемите с унищожената от дъждовете, градушките, измръзванията и сланите продукция, изискват адекватни мерки за компенсации, които не се случват, смята Милтенова. Сектор "Плодове и зеленчуци" не получава национални доплащания, за разлика от сектор "Животновъдство", припомни тя.

"Препоръките, с които бих се обърнала към ръководството на МЗХГ - пълна промяна на националната политика в сектор "Плодове и зеленчуци", която с решение на Министерския съвет и на Народното събрание да стане приоритетна. Да се обърне адекватно внимание на проблема с работната ръка, подпомагането, финансирането и облекчаването на дейности като напояване, на електрозахранването, контрола на вноса. Тогава може да се надяваме съотношението на български и вносни плодове и зеленчуци най-после да се промени в наша полза", коментира Милтенова.

Милтенова смята още, че липсва реален и адекватен контрол на пазара на плодовете и зеленчуците от страна на Агенцията по храните, поради което пазарът е залят с нерегистрирани улични търговци.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама