Градските гарвани са с по-високи нива на холестерол заради полуфабрикатите

12:40, 27 авг 19 25 2192 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Изследване на гарвани, живеещи в градовете е показало, че те имат по-високи нива на холестерол, заради поемането на останки от бързото хранене.

Учени от американския Хамилтън Колидж изследвали 140 пилета на гарвани, живеещи в градска сред Калифорния. Нивата на холестерол в кръвта им били по-високи от тези на гарвани, живеещи в провинциални райони, предава БГНЕС.

Учените отдават разликите на останките от бързото хранене и полуфабрикатите, които градските гарвани поемат чрез отпадъците, изхвърляни от човека.

За да проверят теорията си, учените започнали да дават чийзбургери на гарвани, живеещи в провинциална среда в щата Ню Йорк. Скоро нивата на холестерол в кръвта им се повишили, като на птиците в градската среда.

Ученият, ръководещ изследването отбелязва, че все още не е ясно дали повишените нива на холестерол са вредни за гарваните така, както са вредни за човека.

"Холестеролът е важна част от мембраните на нашите клетки и компонент в някои ключови хормони", казва Андреа Таунзънд. "Знаем, че прекалено високи нива предизвикват заболявания у човека, но какви са прекалено високите нива за една птица от дивата природа не ние известно."

Изследвания показват, че рискът от инфаркт е три пъти по-висок при хора с високи нива на холестерол.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама