Тези сферични къщи в Холандия изглеждат точно като извадени от фантастичен филм

18:00, 27 авг 19 / Любопитно 25 4689 Шрифт:
Антония Иванова Автор: Антония Иванова

Макар да изглеждат като изкарани от научно-фантастичен филм, тези сферични къщи в Холандия са построени от хора за хора. Дело са на холандския скулптор Дрис Крейкамп.

Кръстени Bolwoningen (или домове топки), те са построени през 1984 година. 50-те къщи са групирани заедно като квартал с малки пътечки и високи дървета, пресичани от живописен воден канал.

Всяка сграда е издигната върху цилиндрична поставка. При влизане през входната врата се озовавате в малко складово помещение и стълби, които водят към самата сфера. Тя се състои от три етажа, на които има баня, тоалетна, спалня, всекидневна и кухня. Етажите са свързани със спираловидни стълби. Шест кръгли прозореца осигуряват панорамна гледка.

Вдъхновението на архитекта за сферичния дизайн на къщите идва от вярването му, че кръглата форма е най-възможно органичната форма в света. Докато анализира различните архитектурни стилове на традиционнитекултури, Крейкамп се впечатлява от кръглите кирпичени къщи на африканските племена и от иглутата на ескимосите.

Сферичните къщи освен това спомагат за използването на максимално повече пространство от земната повърхност.

И макар живущите в тях да не могат да се разположат на широко, защото всеки етаж е едва 55 кв.м., то тези къщи не са спирали да бъдат обитаеми още от построяването им.

Разгледайте ги в галерията ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама