Как да запазим мозъка си млад?

17:40, 27 авг 19 25 2183 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Международен изследователски екип откри механизъм, чрез който физическите упражнения и антиоксидантите подобряват когнитивните способности и спират стареенето на мозъка, съобщи сайтът MedicalXpress, цитиран от БТА.

Учените са предположили, че леките физически упражнения допринасят за неврогенезата в хипокампуса, а притежаващата антиоксидантни свойства добавка астаксантин усилва този ефект. При това за въздействието на антиоксидантите е от значение невротрофичният фактор h-LEP (хипокампусен лептин). Те проверили хипотезата си с експерименти с мишки, както и в клетъчни линии на човешкия мозък.

Известно е, че физическите упражнения и приемът на антиоксиданти поотделно стимулират паметта. Учените обаче сега доказаха, че комбинирането им има още по-благоприятен ефект. При недостиг на лептин у мишките мутанти се отменя ефектът от комбинирането на физически упражнения с прием на астаксантин. Това свидетелства за ключовата роля на хормона.

По мнението на учените, физическите упражнения и приемът на антиоксиданти са ефикасна нефармакологична стратегия за подобряване на когнитивните функции и здравето на мозъка, както и за забавяне развитието на невродегенеративни болести.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама