Ердоган и Путин разгледаха най-новия руски изтребител Су-57

14:05, 27 авг 19 / Свят 25 2339 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Руският президент Владимир Путин и турския му колега Реджеп Ердоган разгледаха отблизо най-новия руски изтребител Су-57. Това стана по време на откриването на Международния авиационен и космически салон МАКС 2019 - двугодишно изложение на руската космическа индустрия, предаде БГНЕС.

Су-57 е най-модерният руски изтребител от пето поколение. Той се отличава с голяма маневреност, но според западните експерти отстъпва на американския Ф-35 в използваната технология Стелт, която го прави неуловим и незабележим за радарите и бойните самолети на противника.

Турция и Русия се отправят в стремеж да увеличат обема на търговията си от съществуващите 25 милиарда до 100 милиарда долара, заяви Ердоган в руската столица Москва.

Изказвайки се на церемонията по откриването на летището в Жуковски заедно с руския си колега Владимир Путин, Ердоган заяви, че вярва, че „синергията, която са култивирали с Русия в авиационните и космическите технологии, ще помогне за задълбочаване на двустранните отношения“.

В Русия стартира авио- и космическият салон МАКС 2019

Миналият месец Турция се сдоби с усъвършенстваната система за противоракетна отбрана на Русия С-400, предизвиквайки яростта на САЩ. Докато двамата президенти разговаряха, първият самолет, превозващ части от втората батерия С-400, кацна в авиобаза Мюртед в Анкара, съобщи Министерството на отбраната.

САЩ извадиха Турция от многонационалната програма за изтребители Ф-35 в отговор на това, че Анкара закупи руските С-400. Вашингтон неведнъж е казвал, че С-400 и Ф-35 са несъвместими.

"С мотото "Бъдещето е в небето" Турция направи пробив в областта на авиацията през последния период", каза Ердоган, позовавайки се на известния цитат на основателя на републиката Мустафа Кемал Ататюрк. Той каза, че износът на отбрана и авиация на Турция е достигнал 2,5 милиарда долара през 2018 г.

Подчертавайки, че МАКС 2019 е сред водещите изложения в света в своята област, Ердоган спомена Международния панаир на отбранителната индустрия (IDEF'19), който се провежда за 14-ти път, като видно събитие в Турция.

Ердоган покани Путин и руските хора на “Технофест“ - най-големият фестивал в аерокосмическото и технологичното пространство в Турция, който ще се проведе между 17 и 22 септември на летище Истанбул с очакване за милион присъстващи. Той също така отбеляза, че новооткритото летище ще обслужва 200 милиона пътници, когато всички фази приключат.

Втората партида от доставката на С-400 пристигна в Турция

Президентът добави, че тази година се очаква около 6 милиона руски туристи да посетят Турция.

Турската делегация, включително министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу, министърът на финансите Берат Албайрак, министърът на отбраната Хулуси Акар, министърът на промишлеността и технологиите Мустафа Варанк, шефът на разузнаването Хакан Фидан, директорът на президентските комуникации Фахретин Алтун и говорителят на президента Ибрахим Калин, пристигнаха в Москва по-рано днес на еднодневна работна визита, в която ще бъдат обсъдени двустранните отношения и регионалните въпроси със Сирия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама