Удължава се срокът за доброволно умъртвяване на прасетата в Благоевград

14:25, 27 авг 19 25 2320 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

До 10 септември се удължава срокът за доброволно умъртвяване на прасетата в Благоевградско, реши областната епизоотична комисия на свое заседание днес.

''Това ще даде възможност хората да изберат подходящо време да умъртвят прасетата си, предвид високите температури в момента'', каза директорът на Областната дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/ в Благоевград д-р Михаил Бащавелов.

Той допълни, че областта е определена като санитарна зона с висок риск по отношение на заболяването Африканска чума по свинете /АЧС/ и призова хората да спазят препоръките за доброволно умъртване.

Всички животни в свинекомплекса в Голямо Враново ще бъдат евтанизирани

Вече са изготвени заявленията за получаване на средства за дезинфекция и почистване от стопаните от общините Кресна и Струмяни. Към момента в областната администрация са постъпили заявления от 422 домакинства от двете общини, а броят на доброволно умъртвените животни е 565.

''Хората доброволно умъртвиха отглежданите от тях домашни свине, след като проба от мъртво прасе, намерено край река Струма в района на Кресна, даде положителна проба за заболяването АЧС. Сумата, която ще получи всяко домакинство, в което са отглеждани домашни прасета тип "заден двор", е в размер на 300 лева. Предстои докладите да бъдат повторно прегледани и презицирани'', каза областният управител Бисер Михайлов.

Изплащането на еднократната помощ от 300 лв. на стопанство започва след 1 септември 2019 г.

По негова заповед на видни места кметовете ще трябва да поставят списъци с хората, одобрени за получаване на парите за биосигурност.

Плащането ще се извършва на място в населените места от служители на Областната дирекция по безопасност на храните, стана ясно след проведената епизоотична комисия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама