Джон Болтън пристигна в Украйна по повод предстоящите преговори за мир

14:40, 27 авг 19 / Свят 25 2177 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джон Болтън пристигна в Киев за разговори с президента Владимир Зеленски, ден след обявяването на нова среща на върха за мир в Източна Украйна.

"Посланик Болтън е тук, за да подчертае подкрепата на САЩ за суверенитета, териториалната цялост и евроатлантическия път на Украйна", заяви американското посолство в социалните медии.

Еманюел Макрон обяви среща на върха за мир в Украйна през септември

Болтън ще проведе разговори със Зеленски и други украински служители, съобщава АФП.

"Очаквам с нетърпение моите предстоящи срещи с нашите партньори в Киев", написа Болтън в Туитър преди пътуването. "Ние подкрепяме усилията и визията на президента Зеленски да създаде по-силна и просперираща Украйна", добави той.

Френският президент Еманюел Макрон обяви вчера, че лидерите на Русия, Украйна, Германия и Франция ще проведат мирни преговори за конфликта през септември, но не посочи точна дата.

Зеленски: Русия да върне Крим на Украйна и ще получи място в Г-8

Украйна е в конфликт с подкрепяните от Русия сепаратисти откакто Москва анексира Крим през 2014 г., ход, който международната общност отказва да признае.

Около 13 000 души са били убити в насилието, за което Киев обвинява руския президент Владимир Путин. Москва отрича твърденията, че е пренасочила войски и оръжие през границата.

Последната среща на върха за мир в Украйна между четирите страни се проведе през 2015 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама