Еманюел Макрон: Изживяваме края на хегемонията на Запада

15:31, 27 авг 19 / Свят 25 2410 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В обширна външнополитическа реч френският президент Еманюел Макрон призова за нов световен икономически ред, като порица "безпрецедентната криза" в пазарната икономика.

На фона на непостоянството в търговската политика на САЩ, Макрон каза, че пазарната икономика вече е прекалено зависима от финансите, което създава неравенства, "разтърсващи нашия политически ред", предаде БТА.

Президентът на Франция призова за глобално "преосмисляне", но не даде подробности какво има предвид.

Макрон каза, че "изживяваме края на западната хегемония" в света, отчасти в резултат на "грешки" на Запада през последните столетия.

Тръмп: Навярно Путин ще бъде поканен на следващата среща на Г7

Държавният глава на Франция говори в деня след завършването на срещата на високо равнище на Г-7 в Биариц, засенчена от загриженост от американската търговска политика, напрежението с Китай и забавянето на икономиката. Форумът на Г-7 завърши с призив за "честна" и "отворена" търговия, но без да се споменават валутни и финансови стимули.

Президентът Макрон каза още, че е време Европа да предефинира отношенията си в Русия, да възпре глобалните й амбиции и да не допусне да бъде въвлечена в нова Студена война. Той не посочи дали е за отмяна на санкциите на ЕС, наложени на Москва след анексирането на полуостров Крим от Украйна, но изтъкна, че нови санкции "не са в наш интерес".

Ердоган и Путин разгледаха най-новия руски изтребител Су-57

Френският държавен глава предупреди, че още по-голямо отблъскване на Русия ще бъде "голяма стратегическа грешка".

Той подчерта, че "слабостта и грешките" на Европа са допринесли за засилване на съюза на Русия с Китай и за възраждане на влиянието й в Сирия, Либия и цяла Африка.

Макрон и руският президент Владимир Путин се срещнаха миналата седмица и се разбраха да дадат нов тласък на мирните преговори с Украйна. Двамата обаче бяха на различни позиции по други въпроси, включително за Сирия и руското смазване на опозиционните протести.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама