Не достигат 1000 учители за новата учебна година

20:32, 27 авг 19 25 2440 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

20 дни преди началото на учебната година се търсят 1000 учители за цялата страна, 600 не достигат само в София.

Най-търсени са началните учители. Следват тези в детските градини, преподавателите по чужди езици - най-вече по английски, но има обявени места и за по-екзотични - китайски и японски, съобщава БНТ. Дефицитни са и учителите по математика и информационни технологии.

Стартовата заплата на учител е 920 лева, а средната за София - 1300 лева. А Бургаски училища предлагат и до 2000 лева на месец. От Министерството на образованието са категорични: свободните бройки ще бъдат попълнени навреме и няма да има класове без учител.

На този фон - рекорден интерес към учителската професия в Бургас - 48 души се борят за едно учителско място. Кандидатите се увеличават.

От Министерството на образованието казват, че проблем няма и учебната година ще започне спокойно.

"Това реално погледнато е една ситуация, която е системна. Всяко лято има подновяване на педагогическите екипи, има движение на педагогическите специалисти, защото колегите ми - особено в големите градове - имат възможност и за избор и при обявяването на свободни работни места съответно - те предприемат и такива стъпки", каза Ваня Кастрева - началник на РУО - София-град.

За да има повече млади преподаватели - стартира още една национална програма - ''Мотивирани учители'' , която ще осигурява финансова подкрепа.

Много училища предлагат на учителите да работят на граждански договор или да преподават едва по няколко часа - липсата на щатно назначение и финансова сигурност при тези случаи обаче демотивира някои учители.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама