Бразилия приема помощите за Амазония, но само ако контролира парите

07:47, 28 авг 19 / Свят 25 1521 Topnovini

Бразилия е отворена да приеме финансова помощ от организации и чужди държави за борбата с пожарите в Амазония. Но само при условие, че латиноамериканската страна контролира парите, заяви говорителят на президента Жаир Болсонаро във вторник.

Леонардо Ди Каприо дава 5 милиона долара за спасяване на горящата Амазония

"Бразилското правителство чрез президента Болсонаро е отворено за получаване на финансова подкрепа от организации и дори други страни", каза Отавио Рего Барос, говорител на президента пред репортери.

"Същественият момент е, че тези пари, когато влязат в Бразилия, ще бъдат под контрола на бразилския народ", допълни той.

Бразилия към Г-7: Използвайте парите за изсечените гори в Европа

Вчера шефът на президентската администрация обяви, че страната отказва предложената помощ от държавите от Г7 за борба с пожарите в Амазония.

Междувременно Перу и Колумбия призоваха останалите амазонски страни да участват в президентска среща следващия месец във връзка с пожарите в Бразилия и Боливия и да сключат пакт за опазване на най-голямата тропическа гора в света.

Срещата е насрочена за 6 септември в амазонския регион Летисия в Колумбия, съобщиха Лима и Богота след среща между перуанския президент Мартин Вискара и колумбийския Иван Дуке.

В петък левият боливийски президент Ево Моралес призова за извънредна среща на амазонските страни, но заяви, че "някои страни" са показали липса на интерес поради идеологически причини.

Моралес се е отправил към зоната на пожарите и лично е участвал в гасенето. По собствените му думи с помощта на усилията, в които той се е включил, са били загасени четири малки огнища, но изразява опасение, че поради вятъра те може да се разгорят отново.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани