8 случая на листериоза у нас от началото на годината

10:13, 28 авг 19 25 2086 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Епидемия от листериоза бе установена в Испания. Бактерията се развива в непастьоризирано мляко, неузряло сирене или в месо. В Испания има 150 заболели, а един човек е починал. От началото на годината повече от 100 000 българи са посетили страната, което доведе до опасенията, че епидемията може да достигне и до нашата страна.

От началото на тази година са регистрирани 8 случая на листериоза у нас. За цялата минала година те са 8, а за 2017-а – 12, каза д-р Атанас Мангъров, специалист по инфекциозни болести, цитиран от bTV.

Епидемия от листериоза – бактерията в свинското месо в Испания

Последният случай е от Стара Загора, където 56-годишен мъж се лекува вече повече от три месеца. При друг случай 18-годишен младеж от Благоевград се е заразил с бактерията в САЩ, където е бил на бригада. Близо 10 дни е бил в кома, но за щастие се е възстановил.

"Листериозата е микроб, който е много широко разпространен. Причинява едно грипоподобно заболяване с температура, болки по мускулите и не много силна диария. Може обаче да доведе и до тежки състояния. Бактерията е опасна най-вече за бременните жени, защото може да зарази плода и да доведе до мъртво раждане", обясни д-р Мангъров.

Смъртността при листериозния менингоенцефалит достига до 70%. Предразположени към заболяването са възрастните хора с по-слаб имунитет, но не е изключено и млади хора да се заразят.

Епидемичен взрив се получава когато има продукти, които са замърсени, дълго време са преседели някъде и не са били обработени термично преди да се консумират.

Трябва ли да мием авокадото преди да го обелим?

Проучване на Американския център за контрол на заболяванията е установило, че при взети проби от хладилници в 10% от случаите има листерии. До заболяване обаче се стига, когато инфектиращата доза е голяма.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама