Обвиниха експремиера на Малайзия в отклоняване на стотици милиони долари към лични сметки

12:40, 28 авг 19 / Свят 25 1980 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бившият премиер на Малайзия Наджиб Разак е обвинен за присвояване на средства от сметките на държавния инвестиционен фонд 1MDB. С помощта на личния си представител там е отклонил стотици милиони долари, които е превел в личните си сметки, съобщава БГНЕС.

Финансистът Лоу Тек Джо, известен като Джо Лоу, е разработил и осъществил схемата за източване на средства от фонда и разпределянето им в личните сметки на участниците в схемата.

Според обвиненията на прокуратурата, „тези двама души (бившият премиер и финансистът) са действали като един”.

По делото за кражба на средства от фонд 1MDB са повдигнати обвинения на бившия министър-председател Наджиб Разак, на финансиста Джо Лоу и на близки до бившия премиер сътрудници. В момента Джо Лоу се укрива от правосъдието.

Междувременно прокуратурата връчи на съда материали по друго дело на Наджиб Разак, свързано с присвояване на средства от инвестиционната компания SRC, занимаваща се с инвестиции вътре в страната и в чужбина, в това число Монголия и Индонезия.

Делото за отклоняване на средства от фонд 1MDB, създаден от правителството на Наджиб Разак в началото на управлението му, се разследва едновременно в Малайзия, Сингапур, САЩ, Швейцария и няколко други страни. Според обвинението, Джо Лоу е фактическият ръководител на фонда и е отклонил в своя полза и в полза на бившия премиер до 4 милиарда долара чрез подставени компании и сметки в различни държави. Твърди се, че с част от тези пари са финансирани филмови продукции в Холивуд, в това число „Вълкът от Уолстрийт” с участието на Леонардо Ди Каприо.

Джо Лоу, който е етнически китаец, вероятно се укрива на територията на Китай.

Бившият министър-председател Наджиб Разак и съпругата му Росма Мансор бяха арестувани миналата година и в момента са освободени под гаранция.

Скандалът с кражбата на средства от фонда 1MDB стана една от главните причини за загубата на управляващата коалиция по време на изборите в Малайзия през 2018 година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама