Политолог: Фандъкова и Манолова ще обявят кандидатурите си идната седмица

12:46, 28 авг 19 25 2215 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Димитър Ганев от изследователски център „Тренд“ изрази очакване, че настоящата кметица Йорданка Фандъкова и омбудсманът Мая Манолова ще обявяват кандидатурите си идната седмица, „съдейки по посланията и поведението им“.

Малко сигурни неща имаме – едното е, че те ще са двамата кандидати, а второ е, че битката ще се реши на балотаж. Това е сигурно“, заяви той за БНР.

Политолог: Пробив в София по модела „Радев” е категорично възможен

Ганев изтъкна, че Манолова е фигура с изключително висок рейтинг – с най-високо одобрение в държавата.

Съдейки по резултатите на ГЕРБ и БСП от евроизборите, виждаме дори по-къса дистанция между двете партии в София в сравнение със страната. Това говори, че един високо одобряван кандидат като Манолова ще успее да стигне до балотаж в случая срещу Фандъкова, разбира се“, смята политологът.

Според него Манолова вероятно ще се опитва да се дистанцира от БСП и да се представи като граждански кандидат: „Но ако се дистанцира прекалено, може да изгуби подкрепа от гласоподавателите на БСП“, уточни Ганев.

Политическата битка за София започна

Корнелия Нинова печели и в двата случая. Ако Мая Манолова спечели София, това ще бъде пробив за БСП и те могат да обявят, че са спечелили изборите. От друга страна, ако Манолова изгуби, Нинова елиминира свой евентуален конкурент в лявото пространство“, посочи Димитър Ганев.

И допълни, че загуба на ГЕРБ в София ще бъде тежък удар, но не трябва да влизаме в „катастрофални и трагични сценарии“.

„По всичко личи, че Борисов иска да изкара този мандат. При евентуална загуба той може бързо да намери диалог с Манолова и ще бъде припомнено, че тя е избрана за омбудсман с гласовете на ГЕРБ и Реформаторския блок“, отбеляза политологът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама