Председателят на британския парламент: Спирането на работата е скандал

14:30, 28 авг 19 / Свят 25 1910 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Обявеното намерение на британския премиер Борис Джонсън да спре работата на парламента до 14-ти октомври е конституционен скандал", заяви председателят на парламента Джон Бъркоу, цитиран от световните агенции, пише БТА.

"Както и да се представя този ход, е абсолютно очевидно, че целта на спирането на работата на парламента е да му попречи да дебатира по Brexit и да изпълни дълга си да определи курс за страната ни", заяви Бъркоу.

Той посочи, че не е бил предварително уведомен за решението на премиера, отбелязва Асошиейтед прес.

Искат от кралица Елизабет II да прекрати сесията на парламента?

"Спирането на работата на парламента би било оскърбление към демократичния процес и правата на парламентаристите като избрани представители на народа", добави Бъркоу.
Говорителката на опозиционната Лейбъристка партия Даян Абът определи хода на Джонсън като преврат срещу парламента.

"Борис Джонсън се опитва да извърши преврат срещу парламента. Срещу вас, избирателите, и срещу вашите политически представители. За един пагубен Brexit без споразумение", написа Абът в Туитър.

Лидерът на Партията на Брекзита Найджъл Фараж заяви, че след обявеното намерение на британското правителство да спре работата на парламента до 14-ти октомври, вотът на недоверие "сега е нещо сигурно". "Общите избори стават по-вероятни и това се приема като положително от поддръжниците на Brexit", написа Фараж в Twitter.

Той обаче посочи, че големият въпрос е дали Джонсън възнамерява да продължи преговорите с ЕС по споразумение за напускане.

"Ако смята да го прави, Партията на Брекзита ще се бори с него на всеки сантиметър по този път. Ако обаче той иска сега Брекзит (без споразумение), ще му помогнем да си осигури голямо мнозинство на едни общи избори", каза Фараж.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама