ЕК: Готови сме за преговори с Великобритания за Брекзит със сделка

17:11, 28 авг 19 / Свят 25 2423 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европейската комисия е готова да продължи преговорите с Обединеното кралство за Брекзит, съобщава РИА Новости. Колкото по-рано страната представи своите конкретни предложения, толкова по-вероятно е да има организирано оттегляне на страната от съюза на 31 октомври тази година, заяви говорителят на ЕК Мина Андреева.

Великобритания трябва да напусне ЕС на 31 октомври. Първоначалната дата на Брекзит беше отложена за 29 март поради факта, че британският парламент три пъти отхвърли споразумението за условията на "развод". Без това споразумение ще има  много неприятни икономически събития, защото от този момент нататък всички законодателни разпоредби на ЕС ще трябва да спрат да се прилагат за страната.

Това споразумение беше разработено в трудни преговори с ЕС от правителството на премиера Тереза Мей, която подаде оставка на фона на провалите. Препъникамъкът в споразумението бяха и остават разпоредбите относно границата с Ирландия: британските власти искат промени в разпоредбите на споразумението по тази тема, Европейската комисия отказва да преразгледа текста на споразумението.

„Колкото по-рано (Великобритания представи своите предложения), толкова по-добре, защото работното ни предположение е, че Брекзит трябва да се състои на 31 октомври и това трябва да се случи със сделка (със споразумение за развод, ратифицирано от Великобритания и Европейския парламент). Това е предпочитаният от нас сценарий. И за да се случи това, разбира се, колкото по-бързо видим работно предложение, толкова по-добре", каза Андреева.

„Ще участваме в преговорите с Обединеното кралство конструктивно във всички конкретни предложения, с които те могат да излязат и които са съвместими със споразумението за развод“, каза още Андреева.

Ден преди това председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер проведе телефонен разговор с британския премиер Борис Джонсън. Юнкер отбеляза въпроса за ирландската граница, като подчерта, че ЕС ще продължи да бъде много внимателен към интересите на Ирландия да остане в съюза.

Днес в Брюксел се провеждат технически консултации на съветника на Джонсън Дейвид Фрост с представители на Европейската комисия, която в ЕС е отговорна за развитието на условията за Брекзит.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама