Вселенската патриаршия има право да предостави автокефалия на Църквата в Украйна

21:06, 28 авг 19 / Свят 25 2669 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Гръцката подкрепи Вселенския патриарх Вартоломей в предоставянето му на независимост на Православната църква в Украйна през 2018 г.

На днешното си заседание Св. Синод на Гръцката църква изслуша председателите на двете синодални комисии - комисията по догматическите и канонически въпроси и комисията за междуправославни и междухристиянски отношения, на които беше възложено проучването на проблема за автокефалията на Православната църква в Украйна, предоставена от Вселенска патриаршия. Светият Синод, който заседава във вторник и сряда, заяви, че също признава „привилегията“ на Вартоломей в „по-нататъшните му действия по въпроса за признаването“.

Становището и на двете комисии е положително, като е отчетено, че няма канонически и догматически пречки за признаването на автокефалията на ПЦУ, както и че към настоящия момент по силата на църковното предание Вселенската патриаршия има правомощието да предоставя автокефален статут на православните църкви.

"След изслушване на докладите на синодалната Комисия по догматическите и каноническите въпроси и на Комисията по междуправославни и междухристиянски връзки, относно украинския въпрос, Светият Синод признава каноничното право на Вселенската патриаршия да предостави автокефалия, както и прерогатива на предстоятеля на Гръцката църква да придвижи по-нататък въпроса за признаването на Църквата в Украйна", се казва в съобщението Св. Синод на Гръцката църква.

Вартоломей, духовен водач на гръцките православни християни по света, обяви решението си да предостави автокефалност на украинската църква през октомври 2018 г., като заяви, че украинците „желаят църковна независимост“ от векове.

Той връчи указ за независимост на главата на Православната църква в Украйна през януари 2019 г.

Този ход беше широко осъден от Руската църква, която оттогава скъса връзките си с Вселенската патриаршия.

Решението на Св. Синод на гръцката православна църква дава възможност на Атинския архиепископ Йероним да признае на автокефалната ПЦУ от страна на Гръцката църква. Той може да изпрати поздравително писмо до предстоятеля на ПЦУ Киевския митр. Епифаний, с което практически Гръцката църква би признала новата автокефална църква. Според гръцките източници обаче той ще потърси и съгласието на Гръцката Йерархия, която ще заседава през м. октомври. Макар че това не е записано изрично като решение в комюникето, очаква се именно такава да е следващата стъпка на Атинсикя архиепископ.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама