Президентът на Боливия гаси пожарите с лопата

21:22, 28 авг 19 / Свят 25 2303 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Перу и Колумбия призоваха останалите амазонски страни да участват в президентска среща във връзка с пожарите в Бразилия и Боливия и да сключат пакт за опазване на най-голямата тропическа гора в света, предаде Ройтерс. Срещата е насрочена за 6 септември в амазонския регион Летисия в Колумбия, съобщиха Лима и Богота след среща между перуанския президент Мартин Вискара и колумбийския Иван Дуке.

Бразилия приема помощите за Амазония, но само ако контролира парите

Срещата ще има за цел да обвърже отделните страни с общ план за опазване на дъждовните гори в басейна на река Амазонка, който се поделя между Бразилия, Перу, Колумбия, Венецуела, Еквадор, Боливия, Гвиана и Суринам.

Още в петък левият боливийски президент Ево Моралес призова за извънредна среща на амазонските страни, но заяви, че “някои страни” са показали липса на интерес поради идеологически причини.

Нови пожари са избухнали в Амазония

Моралес се отправи към зоната на пожарите и лично участва с маркуч и лопата в гасенето, предаде боливийската осведомителна агенция, цитирана от ТАСС. По собствените му думи с помощта на усилията, в които той се е включил, са били загасени четири малки огнища, но е възможно вятърът да ги разпали отново. 7000 от 8000-те огнища в Боливия са изгасени, обяви президентът, който е индианец. Около 1800 военни и 450 полицаи участват в спешните действия на властите в област Чикитания. Два милиона литра вода са били изсипани от самолети през последните дни, съобщи Моралес.

Подобно на бразилския си колега Жаир Болсонаро боливийският президент е подложен на критики от еколозите, които обвиняват земеделската му политика за пожарите, които вече са опустошили близо един милион хектара в Източна Боливия. В центъра на критиките е “чакео” - практиката да се изгарят растителни площи за получаване на обработваеми земи. 

Боливия кани лидерите от Г7, за да изпълнят обещанията си за помощ

Междувременно Бразилия заяви, че приветства всякаква чуждестранна помощ в борбата с горските пожари в Амазония, стига да може да реши как да я използва. “Бразилският суверенитет не подлежи на преговори”, каза президентският говорител Рего Барос и добави, че Бразилия не е против диалога с Франция.

Това е и очевиден опит за успокояване на публичния скандал между президентите на Бразилия и Франция, отбелязва Ройтерс.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама