Тапири се заселиха в луксозното имение на наркобарон

08:20, 29 авг 19 / Любопитно 25 2614 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Застрашени от изчезване тапири живеят в имот в Хондурас, който властите отнеха от трафиканти на наркотици, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

В обширното имение бяха настанени двойки централноамерикански тапири, вкарани в червената книга, след като броят им в дивата природа спадна до едва 5000 животни.

Тапирите са прогонвани от естествената им среда заради обезлесяването, както и от масовия им лов, понеже поради доверчивата си природа и кротък нрав са лесна плячка за ловците.

Имението, отнето преди 6 години от трафиканти на наркотици, се простира върху 220 хектара и хората, които го управляват, си поставят за цел опазването на няколко вида животни.

Засега те са успели да отгледат 10 тапира, които живеят на площ от 12 хектара, в среда, наподобяваща естествената.

Шест от животните са се родили в имението, което дава надежда на ветеринарката Мария Диас, че начинанието може да е успешно.

Целта на акцията е, да се стигне до етап, в който тапирите от конфискувания имот ще бъдат пускани в дивата природа, където да се размножават.

Тапирите са най-големите обитатели на Централна Америка, като достигат тегло от 600 килограма.Ролята им в екосистемата е важна, защото те разпространяват семената на големите дървета, казва Диас.

Тапирите вече бяха обявени за изчезнали в Салвадор през 2016 г., а съвсем малък брой остават да живеят в естествената им среда - планините от Мексико до Колумбия.

Те се размножават бавно, защото женските не достигат полова зрялост преди 2-годишна възраст, а бременността трае повече от 1 година.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама