ЦИК ще представи подготовката за местния вот

08:40, 29 авг 19 25 2409 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Централната избирателна комисия (ЦИК) ще представи подготовката за местните избори през есента.

В сряда правителството одобри план-сметката за разходите по подготовката и произвеждането на първи и втори тур на изборите за общински съветници и за кметове. Първият тур е насрочен за 27-ми октомври.

Одобрените средства са в размер на 70,7 млн. лева. През 2015 г. правителството отпусна близо 51 млн. лева за местните избори и за проведения заедно с тях референдум за въвеждане на електронно гласуване.

С одобрените близо 71 млн. лева ще се финансират дейностите по организационно-техническата подготовка и произвеждането на изборите, които включват: подготовка и отпечатване на избирателните списъци; закупуване и изработване на необходимите изборни книжа и материали; отпечатване на бюлетините; логистично осигуряване на областните и общинските администрации и на администрацията на Министерския съвет; възнаграждения на членовете на общинските и секционните избирателни комисии; компютърната обработка на данните от гласуването и издаването на бюлетин с резултатите от изборите; провеждане на разяснителна кампания за правата и задълженията на гражданите и начина на гласуване; организиране на места за гласуване в държавните училища и др.

В края на юли с окончателните промени в Изборния кодекс депутатите решиха, че няма да гласуваме машинно единствено на изборите за местна власт.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама