Четири държави в Европа загубиха статута си на свободни от морбили

09:12, 29 авг 19 / Свят 25 1371 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Четири европейски държави загубиха статута си "свободни от дребна шарка". Великобритания, Гърция, Чехия и Албания вече са в списъка с държави, в които има случаи от болестта, предаде БГНЕС.

Световната здравна организация (СЗО) обяви, че досега в Европа са регистрирани 89 994 случая на морбили през 2019 г. Това е над два пъти повече от случаите, регистрирани за същия период през 2018 г. и вече надмина броя на всички случаи от миналата година.

Д-р Георги Миндов: Очаква се есенен пик на морбили и хепатит А

С най-тежките епидемии от дребна шарка в световен мащаб се борят Конго, Мадагаскар и Украйна. Случаите се увеличават във всеки регион на света, с изключение на Северна и Южна Америка.

Кейт О'Брайън от СЗО каза, че организацията отдава проблемите на комбинация от лошо здравеопазване и дезинформация за ваксините. "Вървим в обратната посока. Притеснени сме, че болестта се завръща навсякъде", каза О'Брайън, която е от дирекцията по имунизации и ваксини на СЗО.

Близо 170 млн. деца по света не са ваксинирани срещу морбили

"Призоваваме доставчиците на социалните мрежи, общностите по места, лидерите и хората, чийто глас се чува, да бъдат сигурни, дали информацията, която разпространяват е точна и научно обоснована", казва Кейт О'Брайън.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама