Наследници на последния кайзер на Германия търсят наследството си от държавата

19:40, 29 авг 19 / Любопитно 25 2574 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Макар монархията в Германия да е отменена от преди век, наследници на последния кайзер все още спорят за части от наследството му. Благородниците предявяват претенции над апетитни имоти, ценни артефакти и произведения на изкуството, предава БГНЕС.

Повечето ценности, за които се борят наследниците на Вилхелм Втори, са отнети от съветските войски през 1945 г. Но най-голямата награда е дворецът Цецилиенхоф край Берлин, където се провежда Потсдамската конференция.

Имението, построено в началото на 20 век в стил Тюдор, има 176 стаи, 6 двора и 55 камини. Това е последния дворец в Прусия, построен от династията на Хоенцолерните. Именно там победителите Хари Труман от САЩ, Уинстън Чърчил от Великобритания и Йосиф Сталин от СССР решават съдбините на следвоенния свят.

Дворецът остана недостъпен за наследниците на Вилхелм Втори в продължение на десетилетия, защото беше в Източна Германия. След падането на Берлинската стена, обаче благородници от династията Хоенцолерн и културни фондации провеждат тайни срещи заради исканията на наследниците да бъдат реституирани.

Понякога срещите се провеждат дори в канцлерството в Берлин. За тези тайни срещи, които са започнали през 2013 г., се разбра едва миналия месец, когато "Шпигел" публикува материал за тях. Малко по-късно министерството на културата призна, че има такива разговори.

Хоенцолерните, чиято история е свързана с Германия в продължение на 1000 години, са били крале на Прусия от 1701 г. Династията започва да управлява цяла Германия през 1871 г. и остава на власт докато Вилхелм Втори не е принуден да абдикира и да избяга от страната през 1918 г., след загубата на Първата световна война.

Първоначално Хоенцолерните са оставени без имущество, но през 1926 г. се подписва сделка за компенсации. Според нейните условия, Хоенцолерните получават милиони марки и запазват десетки замъци и вили, повечето в околностите на Берлин, но някои на много отдалечени места, като Намибия.

Имотите на императорското семейство са отнети обаче, когато СССР окупира Източна Германия и страната е разделена от Желязната завеса.

Георг Фридрих Фердинанд, праправнук на Вилхелм Втори, твърди, че семейството му се опитва още от падането на Берлинската стена, да получи това, което предвижда сделката за компенсации от 1926 г. Според нея Хоенцолерните имат право да живеят в Цецилиенхоф и много други имоти, както и правото на реституция на хиляди картини, скулптури, класически мебели, книги и монети.

Повечето от тези имоти и притежания в момента са собственост или се управляват от фондацията Пруски замъци и градини Берлин-Бранденбург, фондацията Пруско културно наследство и Германския исторически музей.

Много критици на благородническата фамилия, която днес е позната само с появяването на нейни представители по страниците на жълтите вестници, са възмутени от искането на Хоенцолерните, което би разделило големи колекции, притежавани от обществени организации.

Финансовият министър на федерална провинция Бранденбург Кристиан Гьорке нарича претенциите на наследниците на кайзера "неприемливи". Адвокатът на благородническото семейство твърди, че претенциите на Хоенцолерите, са базирани изцяло "на закона".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама