ВМРО почита паметта на Тодор Александров

06:50, 01 сеп 19 / Политика 25 3032 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От 11.00 часа до параклиса „Свети Илия“ над село Сугарево, Мелнишко, ВМРО ще отдаде почит към паметта на легендарния водач на организацията Тодор Александров.

Гробът на войводата е до параклиса. Той пада убит на 31 август 1924 година, а тази година се навършват 95 г. от гибелта му.

На паметното събитието ще присъстват вицепремиерът, министър на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, евродепутатът Ангел Джамбазки, депутати, членове и симпатизанти на организацията, българи от Македония и Западните покрайнини, съобщиха от ВМРО. 

По традиция след отслужване на заупокойна молитва клетва за вярност към ВМРО полагат новоприетите членове на организацията.

Тодор Александров Попорушев влиза в редиците на ВМОРО на 17 години. След Илинденско-Преображенското въстание (1903 г.) взима дейно участие във възстановяването на организацията. Цялото лято на 1912 г. Тодор Александров е начело на малка чета, с която се движи в околностите на Кукуш и Солун. Непосредствено преди обявяването на Балканската война ръководи извършването на серия атентати в Солун и околностите му. По време на Първата световна война е назначен като офицер за поръчки при щаба на дивизията. След войната Старио, както е наричан, заедно с Александър Протогеров се заемат да възобновят работата на организацията, но през 1919 г. са арестувани. След бягството си минават в нелегалност и заемат водеща роля в делата на ВМРО. До 1922 г. организацията успява да се справи с ширещото се разбойничество в Пиринска Македония, което е в разцвет в този дял на Македония след войната.

В Енциклопедия „Британика“ от 1944 г. пише: Александров в продължение на много години бе некоронованият крал на българите-македонци, които го почти боготворяха. В народната памет Тодор Александров е възприет като Последният цар на планините“. 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама