ЦИК: В изборите за местна власт секции в чужбина няма да се разкриват

14:06, 29 авг 19 25 2353 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Регистрация на партия или коалиция в ЦИК за предстоящите местни избори започва на 2 септември 2019 година от 9:00 часа и ще продължи до 13 септември 2019 г. Това стана ясно от брифинг на Централната избирателна комисия.

''За да може един гражданин да гласува или да се регистрира като кандидат, е необходимо да е живял не по-малко от 6 месеца преди датата на изборите в населеното място. Това означава, че той трябва да има най-малко 6 месеца постоянен или настоящ адрес на територията на Република България или на населеното място, където ще гласува или ще се кандидатира'', обяви говорителят на ЦИК Александър Андреев.

По думите му кандидатите трябва да са заявили своята уседналост 6 месеца преди изборите - 26 април 2019 г.

''С измененията в Закона за партиите беше изменен и Законът за финансиране на партиите. Допуска се финансирането на партии от юридически лица, еднолични търговци, както и граждани на ЕС'', допълни той. 

По думите му стана ясно, че възнаграждението за председател в секционна избирателна комисия ще е 100 лв, за зам.- председател и секретар се полагат 90 лв., а за останалите членове – 80 лв. Ако тези лица са участвали в обучението, получават допълнително по 10 лв.

Един председател може да получи максимално 160 лв. общо. Изплащането на възнаграждението е след изборите.

''В изборите за местната власт секции в чужбина няма да се разкриват'', допълни Таня Цанева.

Тя допълни, че медийни пакети не се предоставят в изборите за местна власт, което не освобождава доставчиците на медийни услуги в 40-дневен срок преди изборния ден да подадат тарифите и условията. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама