ООН: Очакват ни покачващи се морета, свръхбури и изчезване на вечни ледове

18:20, 29 авг 19 / Свят 25 2297 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Човечеството трябва да се подготви за сериозен удар от океаните и замръзналите зони на Земята през следващите няколко века, твърди голям доклад на ООН, предоставен на АФП.

Нашият дългогодишен навик да зареждаме атмосферата със загряващ планетата CO2 е породил множество последици, започвайки от необратимо покачване на морското равнище, според специалния доклад на Междуправителствената група по изменение на климата (IPCC).

Дори при оптимистични сценарии, при които затоплянето е ограничено до 2 градуса по Целзий, Земята вероятно ще претърпи повече от 100 пъти увеличение на щетите, причинени от свръхбури и 280 милиона души ще бъдат изселени заради покачващи се морета, се посочва в доклада.

Ледените или заснежените райони на планетата, известни като криосфера, също са подложени на затопляне, създадено от човека, като ледените покривки всяка година намаляват с повече от 400 милиарда тона, а планинските ледници - източник на прясна вода за милиарди души в Андите, Хималаите и на други места – са застрашени от местно изчезване.

От 1/3 до 99% от световните ледове също могат да се стопят до 2100 г., ако емисиите продължат да се покачват, което потенциално ще се освободи въглеродна бомба от парникови газове, според откритията.

Разрушителните промени, които вече са факт, биха могли да доведат и до постоянен спад на рибните запаси, предаде БГНЕС.

Според ООН човечеството трябва да промени начина, по който произвежда и консумира почти всичко, за да избегне най-лошите опустошения от изменението на климата и влошаването на околната среда.

 

Дори ако светът успее да ограничи глобалното затопляне при 2 градуса по Целзий, глобалното океанско водно равнище ще се покачи достатъчно, за да измести повече от четвърт милиард души. Докладът посочва, че това може да се случи веднага след 2100 г., въпреки че някои експерти смятат, че е по-вероятно да се случи в по-дълъг период от време.

"Дори ако броят им е 100 или 50 милиона до 2100 г., това все още е голямо разрушение и много човешки нещастия", казва Бен Строс, главен изпълнителен директор и главен учен от Климатичната централа на американска изследователска група.

Средната повърхностна температура на Земята е нараснала с 1 градус от края на 19 век и е на път - при сегашните нива на емисии на CO2 - да се затопли с още 2 или 3 градуса до края на века.

Повишаването на морското равнище ще се ускори бързо, преминавайки в 22 век, и "може да надвиши пъти от 3,6 милиметра годишно днес до "няколко сантиметра" годишно" - около 100 пъти повече, според доклада.

В сравнение с края на 20-ти век, моретата вероятно ще се покачат с около 43 сантиметра до 2100 г., ако глобалното затопляне е ограничено до 2 градуса и 84 см при сегашните тенденции, които биха довели до по-топъл свят с 3 до 4 градуса.

Новопоявилите се морета ще принудят всички крайбрежни региони да се адаптират, като по-вероятно е богатите нации да осигурят защита на своите морски мегаполиси, отколкото развиващите се, където по-бедните хора ще се борят с въздействията или ще се оттеглят на високи места като бежанци от климата.

В световен мащаб се предвижда от 20 до 90% от крайбрежните влажни зони да бъдат загубени до 2100 г. в зависимост от покачването на морското равнище.

Затопляне на моретата

Океаните не само абсорбират една четвърт от CO2, който отделяме, но също така са поели повече от 90% от допълнителната топлина, генерирана от емисиите на парникови газове от 1970 г. насам.

Без тази „морска гъба“, образно казано, глобалното затопляне вече би направило земната повърхност нетърпимо гореща за нашия вид.

Но този „морски жест“ струва скъпо: окисляването нарушава основната хранителна верига на океана, а морските топлинни вълни - които са два пъти по-чести от 80-те години на миналия век - създават огромни мъртви зони, изчерпани откъм кислород.

В Тасманийско море например, топлинната вълна през 2015-16 г. е продължила 251 дни, причинявайки огнища от болести и крах за бизнеса с отглеждане на миди.

Като цяло, финалните резултати сочат, че моретата и океаните са станали по-топли, кисели и по-малко солени.

Честотата, интензивността и степента на морските топлинни вълни като онези, които опустошиха Големия бариерен риф в Австралия, са се увеличили.

Криосфера

Предвижда се ледниците на ниска надморска височина - като в Централна Европа, Кавказ, Северна Азия, Скандинавия - да загубят повече от 80% от сегашната си маса до 2100 г.

Ако емисиите са ограничени агресивно, размразената площ може да бъде намалена до 2%.

Очаква се количествата токсичен живак и други "наследени замърсители" в питейната вода да се увеличат с топенето на ледниците и вечните ледове.

Очаква се планините да загубят много снежна покривка, което ще има далечни последици за селското стопанство, енергоснабдяването и туризма.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама