Авария на тръбопроводи за отпадни води във Варшава замърси река Висла

20:26, 29 авг 19 / Свят 25 2203 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Полският премиер Матеуш Моравецки свиква кризисен екип, след като отпадните води на столицата Варшава започнаха да изтичат директно в р. Висла, съобщи днес началникът на премиерския кабинет Михал Дворчик, цитиран от ДПА.

Отпадните води се насочват към Висла с темп от около 3 куб. м/сек. поради авария на два тръбопровода, отвеждащи отпадните води към пречиствателна станция от другата страна на реката, предаде БТА.

Кметът на Варшава Рафал Тшасковски заяви, че е твърде рано да се установи причината за проблема и колко ще отнеме отстраняването му, но това няма да стане в следващите дни.

Заместник-ръководителят на полската държавна служба по водите Йоанна Копчинска е определила случая като голяма катастрофа според осведомителната агенция ПАП.

По оценки на държавната водна служба замърсената вода се очаква да стигне до следващия голям град по поречието на реката - Плоцк, около 84 часа след изпускането си във Варшава.

Градските и общинските водни служби бяха подложени на сериозни критики от правителството, което ги обвини в лошо справяне със ситуацията.

Варшавските градски власти обаче разпространиха прессъобщение, в което заявиха, че водата в града е безопасна и не представлява заплаха за жителите.

Кметът обвини управляващата партия, че всява паника, вместо да помогне да бъде намерено решение на ситуацията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама