Няма "гей ген", установиха учени

09:20, 30 авг 19 / Любопитно 25 2339 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Няма определен ген на хомосексуалността, но има смесица от генетични фактори и фактори на заобикалящата среда, които влияят на сексуалното поведение, се казва в ново проучване, публикувано в авторитетното списание Science, пише БГНЕС.

Учените са изследвали генетиката на почти половин милион души, които сами са съобщили дали са преживели сексуално поведение с лице от същия пол. Не е бил установен модел сред генетичните варианти, който биха могли да използват за смислено идентифициране на сексуалната ориентация или поведение на човек.

Проучването показва, че подобно на личността и на други сложни човешки черти, поведението се влияе от комбинация от генетични и фактори на обкръжаващата среда.

Авторите на проучването са анализирали отговорите на пациентите и са извършили асоциативни проучвания в генома върху данни на повече от 477 522 души. Открити са били пет генетични варианта, които са значително свързани с еднополовото сексуално поведение.

Вариантите само частично се припокриват между мъже и жени и не позволяват смислено предсказване на сексуалното поведение на индивида, според проучването.

„Установихме, че основната генетична архитектура е много сложна, но със сигурност няма единична генетична детерминанта - понякога наричана в медиите „гей ген“, заявиха изследователите.

„Всички измерени общи варианти заедно обясняват само част от генетичната наследственост на ниво популация и не позволяват смислено предсказване на сексуалните предпочитания на индивида.“ 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама