Отпуснати са 20 млн. лв. повече за местните избори тази година

09:16, 30 авг 19 25 2402 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Нормално е разходите за местните избори тази година да са повече в сравнение с тези през 2015 г. Това заяви в говорителят на Централната избирателна комисия Александър Андреев, съобщи bTV.

Бюджетът за вота наесен е безпрецедентен – 70,7 млн. лв., или с 20,2 млн. лв. повече средства в сравнение с изборите за кметове и общински съветници преди четири години.

ЦИК: В изборите за местна власт секции в чужбина няма да се разкриват

„Разходите за Секционните избирателни комисии и Общинските избирателни комисии не бяха увеличавани от 2011 г. Това не мотивираше членовете на СИК активно да участват в изборите”, посочи Андреев.

Говорителят на ЦИК уточни, че ако в изборите имаше и машинен вот – бюджетът щеше да е много по-голям.

„Не може през 2019 г. при тези цени ние да искаме членовете на СИК да са подготвени и мотивирани за същото възнаграждение като преди четири години. За Първи тур предвидихме председател да получи 100 лв., зам.-председател и секретар – 90 лв., и 80 лв. за член”, заяви още той.

Осем милиона е лимитът на партиите за агитация на местния вот

Александър Андреев посочи, че членовете на СИК ще получат по още 10 лв., ако участват в обученията, които ще се провеждат от Общинските избирателни комисии. Той допълни, че ЦИК се надява с по-високото възнаграждение да привлекат хора, които ще положат повече усилия в изборния ден.

Говорителят на ЦИК каза, че се обсъжда възможността приемането на изборните книжа в София да бъде разпределено в три пункта. Целта е да се облекчи работата на Общинската избирателна комисия и да се намали напрежението.

Регистрацията на партии и коалиции за предстоящите местни избори започва на 2 септември. Крайният срок е до 13 септември 2019 г. За да може един гражданин да гласува или да се регистрира като кандидат, е необходимо да е живял не по-малко от 6 месеца преди датата на изборите в населеното място. Това означава, че той трябва да има най-малко 6 месеца постоянен или настоящ адрес на територията на Република България или на населеното място, където ще гласува.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама