Адвокат: Държавата глобява сама себе си в случая с НАП

10:48, 30 авг 19 25 1948 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Наложената на НАП глоба от 5 милиона лева заради теча на лични данни има елемент на бутафория и съмнителен ефект. Това заяви адвокат Десислава Кръстева от фондация "Право и интернет", цитирана от БНР.

На практика държавата глобява сама себе си. Това е една наистина нова практика. Досега не сме наблюдавали подобен феномен, толкова съществена като размери глоба, наложена в рамките на публичния сектор“, отбеляза още тя.

5,1 млн. лв. е глобата за НАП заради теча на данни

В България обичайно не се налагат санкции на публични органи - от един публичен орган, на друг публичен орган. Има много ограничени ситуации, в които това се е случвало.

Според нея от една страна глобата може би е твърде ниска спрямо нарушението на сигурността на данните, но от друга налагането на санкции в публичния сектор не дава ефективни резултати.

„За мен лично има един елемент на бутафория в това, защото, налагайки санкция на една институция, която е разпоредител с бюджетни средства, на практика се взимат средства от бюджета“, посочи адвокат Кръстева.

НАП оспорва глобата от 5,1 млн. лв., наложена от КЗЛД

„Тези средства постъпват в бюджета на Комисията за защита на личните данни, но самата Комисия не може да разполага със средствата, събрани от глоби, безконтролно и както си прецени за добре и на практика всъщност голямата част от тези глоби след това постъпват обратно в републиканския бюджет и те се преразпределят“, добави тя.

Кръстева коментира като несъстоятелни и нереалистични предложените от лидера на БСП Корнелия Нинова персонални наказания за служители в приходната агенция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама