Над 80 горски пожара е имало през август

13:01, 30 авг 19 25 2006 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Горски служители и пожарникари са предотвратили разрастването на 95% от горските пожари само през август, съобщиха от Дирекция "Информационно обслужване и връзки с обществеността" на Изпълнителната агенция по горите.

Над 80 пожара в горските територии на цялата страна са възникнали само през август. Стихията е засегнала горски масиви на площ от 950 ха.

Бързото локализиране на огъня и своевременната намеса на горски служители и пожарникари в повечето от случаите не са допуснали навлизането на огъня в горските територии и до момента върховите пожари са само 5% от опожарената площ.
Най-сериозен е бил пожарът в землището на село Еленово, община Нова Загора, който е преминал през около 270 ха горски територии, от които 160 ха залесени.

Най-много пожари са в териториалните обхвати на регионалните дирекции по горите - Кърджали, Сливен, Пловдив и Бургас.

При потушаването им са участвали повече от 700 горски служители. През август специализираните групи от държавните горски стопанства, регионалните дирекции по горите и държавните предприятия са реагирали на 55 сигнала за пожари в горски територии или в близост до тях, подадени на телефон 112.

От началото на годината само 2% от горските пожари са причинени от мълния, за всички останали причините са човешка небрежност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама