Откриха гена на успешната бременност

14:40, 01 сеп 19 / Любопитно 25 2191 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

При изследване на човешки зародиш е открит генът, от който зависи дали бременността ще е успешна. Този научен пробив обещава голям напредък в ин витро оплождането, както и повече яснота защо толкова много жени не могат да родят и остават бездетни, съобщи “24 часа“.

Поръчано от държавата изследване на британския институт "Франсис Крик" доказа, че с генна обработка може да се проследи развитието на човешкия ембрион в първите дни след зачатието.

Близнаци се родиха след уникална манипулация в столична болница

Учените блокирали гена, отговорен за синтеза на белтъка OCT4, и установили, че без него е невъзможно износване на плода. Откритието ще подобри значително техниките за ин витро, но и ще обясни базисните причини за безплодието и помятането.

Приблизително всяка четвърта двойка има проблеми със зачеването и раждането. Жените под 35-годишна възраст имат едва 32,5% шанс да родят здраво дете още при първото оплождане ин витро. На 37-годишна възраст този шанс намалява на 27,7% и спада още до 20,8% във възрастта 38-39 г.

Мила Йовович е бременна

Проучването е спорно от етична гледна точка, тъй като прилага техниката, използвана за т.нар. бебета "по поръчка". С нея генетичните дефекти се поправят още в ембрионалния стадий. Екипът на института обаче се оправда, че целта му е строго научна и се ограничава само до изучаване на ранните стадии на зачатието. Манипулираните в хода на опитите ембриони ще бъдат унищожени след 14 дни.

Д-р Кати Ниакан, която води екипа, обясни: "Един от начините да разберем какво прави даден ген с ембриона е да проследим какво става, когато този ген не действа. Направихме точно това с гена за ОСТ4 и се надяваме други учени да изяснят ролята и на другите гени. Ако знаем кои от тях са ключовите за успешното развитие на зародиша, ще подобрим много техниката ин витро и ще разберем причините за помятането".

Гърция ще плаща по 2000 евро за всяко новородено

Екипът изследвал 41 зародиша, дарени от пациентки на клиники за ин витро, и деактивирал гена OCT4. Оказало се, че без OCT4 зародишът не може да се развие до бластоцист - мъничка топка от 200 клетки, която се формира в съдбовния за зародиша момент седмица след зачеването. Само ако зародишът стигне стадия на бластоцист, той има шанс да бъде имплантиран в женска утроба.

Екипът пише в сп. "Нейчър", че по-малко от 20% от тестваните ембриони стигнали стадия на бластоцист без ОСТ4.

През 2015 г. китайски екип смая света, като обяви, че е направил първи опит за лекуване на наследствена болест чрез генна обработка на човешки зародиш. Опитът бе неуспешен, но година по-късно екип от Орегонския университет успя да отстрани мутирал ген, водещ до сърдечен порок.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама