Хиляди протестират срещу опитите на Джонсън да прекрати заседанията в парламента

11:20, 01 сеп 19 / Свят 25 2210 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Десетки хиляди протестиращи излязоха на митинги в цяла Великобритания в опит да покажат недоволството си от решението на британския премиер Борис Джонсън да спре временно заседанията в парламента, пише вестник The Independent, цитиран от “Фокус“.

Сто хиляди души са се събрали на протеста в централната част на Лондон според организаторите му.

Много от протестиращите са издигнали плакати с думите „Спрете преврата!“.

Тълпата се е придвижвала по улица „Уайтхол“, където се намират много от министерствата на Великобритания, преди да се спре пред „Даунинг стрийт“, където е офисът на министър-председателя.

По-рано Борис Джонсън обяви, че ще суспендира парламента и той ще прекрати дейността си от 9 септември до 14 октомври.

Според критиците този ход е провокиран от желанието на премиера да попречи на опозицията да предотврати излизането на Великобритания от Европейския съюз без сделка.

Британската кралица одобри спирането на работата на парламента, поискано от Борис Джонсън

Джонсън отрече тези твърдения, като ги нарече „напълно неверни“ и настоя, че действията му са съгласувани с нуждата от нова „законова програма за престъпността, болниците и за финансирането на образованието, от което имаме нужда“.

Решението на премиера предизвика недоволство сред опозицията, а техни политици бяха сред протестиращите.

Депутатите от лейбъристката партия Даян Абът и Джон Макдонъл разговаряха с тълпите от сцена, издигната близо до „Даунинг стрийт“.

Хю Грант към Борис Джонсън: Разкарай се, ти твърде промотирана гумена играчко за баня

„Това е борба за защитата на нашата демокрация. Знаем какво е намислил Борис Джонсън, той дори не го крие. Той иска да закрие демокрацията и да форсира Брекзит без сделка“, заяви Макдонъл.

Депутатът допълни, че предишните поколения са се борили и са правили огромни жертви в борбата за парламентарна демокрация, за да могат да имат думата по отношение на политиките и бъдещето на страната.

Масови протести в Обединеното кралство срещу замразяването на работата на парламента

Според британската полиция трима души са били арестувани по време на протестите в Лондон. Един от тях, Шон Бери, е депутат от „Зелената партия“ и неин заместник-ръководител в Англия и Уелс.

Протести се проведоха и в Йорк, Ню Касъл, Бристол и Манчестър, където по улиците излязоха по няколко хиляди души.

Протестиращите изпълниха площад в централната част на Глазгоу, за да чуят изказвания на обществени личности, включително и на лидера на лейбъристите Джеръми Корбин.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама