Загробиха 110 прасета в Смядово

14:15, 01 сеп 19 25 2589 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

110 пасищно отглеждани прасета от породата източнобалканска свиня са били загробени в петък срещу събота в Смядово, след като било установено, че са заболели от Африканска чума по свинете. Информацията съобщи областният управител проф. Стефан Желев, цитиран от БНР.

Прасетата са били заровени в петък следобед. Благодарение на бързата реакция на община Смядово загробването е приключило до 21.00 ч. вечерта.

В област Хасково 1542 стопани са изклали превантивно домашните си прасета

Стопанинът на стадото, който е регистриран свиневъд, потърсил за помощ кмета на общината и Областната дирекция по безопасност на храните в Шумен.

„По непотвърдена информация собственикът е закупил прасе преди около две седмици, и най-вероятно от там е тръгнала заразата“, коментира проф. Желев. Проби от свинете са взети в четвъртък, а още в петък около обяд станало ясно, че резултатите са положителни.

Над 1200 прасета са заклани доброволно в Кюстендилско

Има съмнения за още заразени прасета в района на село Веселиново, където има около 4-5 стада от породата източнобалканска свиня. Изпратени са проби за изследвания, а резултатите се очаква да станат ясни в понеделник. „Предприети са необходимите мерки, ще се опитаме да запазим тази порода“, каза още проф. Желев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама