В Северна Македония вече не съществува Държавна сигурност

14:30, 01 сеп 19 / Свят 25 2301 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За първи път от 1945 година в съседна Република Северна Македония вече не съществува зловещата Държавна сигурност, която беше създадена по време на югославския диктатор Йосип Броз Тито в рамките на вътрешното министерство, съобщи БГНЕС.

Вчера, 31 август, официално бе закрита Дирекцията за сигурност и контраразузнаване, която бе част от вътрешното министерство.

Македонски седмичник: Груевски води антибългарска политика, Мицкоски е негово копие

От днес в страната съществува като самостоятелен орган извън министерството Агенцията за национална сигурност. Тя се оглавява от Виктор Димовски.

Днес е исторически ден. Днес с право можем да кажем, че решаващият етап от реформата в сектора на сигурността у нас приключва и че Дирекцията за сигурност и контраразузнаване, с която в миналото е било злоупотребявано за индивидуални и групови интереси, най-накрая влиза в историятa. Днес започва нова ера в тази област“, обяви Димовски.

Той посочи, че в рамките на своята работа Агенцията ще се посвети на прилагането и провеждането на реформи в съответствие с европейските стандарти за сигурност. По този начин, категоричен е Димовски, ще допринесе за цялостния процес на интеграцията на страната ни в НАТО и ЕС като фактор за стабилност в региона.

Той подчерта, че процесът на реформиране на сектора за сигурност не приключва с деня, в който Агенцията за национална сигурност започва да действа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама