Народният театър дава старт на сезона с две премиери

20:10, 01 сеп 19 / Култура 25 2265 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За поредна година Народният театър „Иван Вазов“ даде начало на новия си сезон с водосвет.

По покана на директора Мариус Донкин, отец Валентин от столичната черква „Свети Седмочисленици“ прочете молитва за здраве и благоденствие на театъра, трупата и зрителите. Водосветът по традиция бе отслужен на Голяма сцена, където бе поставена емблематичната икона на Света Богородица, предаде БГНЕС.

От днес вече работят и двете каси на театъра, а първото представление за сезона е на 13 септември на Голяма сцена – „Хъшове“, съобщиха от първата ни сцена.

На практика част от артистите от трупата започват сезона много по-рано, тъй като театърът гостува с три от най-хитовите си нови спектакли на Празниците на изкуствата „Аполония“ в Созопол. На 5, 6 и 7 септември в читалище „Отец Паисий“ край морето зрителите ще видят „Любовникът“ с Деян Донков и Радина Кърджилова, „Моята скъпа лейди“ с участието на Мария Стефанова, Емануела Шкодрева и „Когато гръм удари, как ехото заглъхва“ с участието на Теодора Духовникова, Иван Юруков, Дарин Ангелов, Радина Боршош, Богдан Бухалов и Неделин Найденов.

На 21 септември пък предстои гостуване на спектакъла „Моята скъпа лейди“ от Израел Хоровиц във Франция. Режисьор е Стилиян Петров, а в ролите са Мария Стефанова, Емануела Шкодрева и Михаил Билалов.

Първата премиера за новия сезон ще е на 26 и 27 септември с „Каквото такова“ от Недялко Йорданов на Камерна сцена. Спектакълът е с участието на Емилия Радева, Янина Кашева, Иван Налбантов, Жоржета Чакърова, Любомир Младенов, Пламена Гетова, Богдан Глишев, Рут Рафаилова, Сава Пиперов, Ева Тепавичарова и Христо Терзиев.

На 29 септември и 2 октомври на Голяма сцена е премиерата на „Хубава риба“ от Марк Рейланс и Луис Дженкинс. Режисьор е Ивайло Христов, а в актьорския състав са Марин Янев, Стефан Мавродиев, Стоян Алексиев, Елена Телбис и Пламен Димов.

Освен подновените репетиции, още на 2 септември започва подготовката на още един премиерен спектакъл за Камерна сцена – „Приятна жена в лоша компания“ от Андре Русен. Режисьор е Юрий Дачев, а в екипа са Емануела Шкодрева, Павел Иванов, Кръстьо Лафазанов и Васил Драганов. Премиерата е предвидена за 7 ноември. През декември пък на Сцена „Апостол Карамитев“ предстои премиерата на спектакъла „Плач на ангел“ от Стефан Цанев с участието на Николай Урумов.

Един от големите проекти на Народния театър през новия сезон, както и цялата му втора половина, ще бъде посветен на 170 години от рождението на неговия патрон Иван Вазов. Това е драматизация на един от емблематичните, но някак недооценени романи на Патриарха на българската литература – „Нова земя“. По него вече работят драматурзите на театъра Юрий Дачев и Мирела Иванова, а премиерата е предвидена за 9 юли, когато е рожденият ден на Вазов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама