Бахамите се нуждаят от спешна помощ и чиста вода заради урагана Дориан

13:50, 02 сеп 19 / Свят 25 2234 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ураганът Дориан е причинил "големи щети" на Бахамските острови, заяви Червеният кръст, предупреждавайки, че 13 000 къщи може да са сериозно повредени или разрушени.

"Все още нямаме пълна картина на случилото се", казва в изявление Суне Булоу, ръководител на Международната федерация за спешни операции на дружествата на Червения кръст (IFRC) и Червения полумесец в Женева.

7-годишно момче е първата жертва на урагана "Дориан"

„Но е ясно, че Дориан е имал катастрофално действие“, каза той и добави, че „се предвиждат големи потребности от подслон, наред с необходимостта от краткосрочна икономическа подкрепа, както и от чиста вода и здравна помощ“, предаде БГНЕС.

Ураганът Дориан атакува Бахамите със свиреп вятър и дъжд в неделя. Чудовищната буря от категория 5 разруши градове и домове, докато се движеше към американския бряг, където стотици хиляди бяха евакуирани.

IFRC предупреди, че се смята, че широкото наводнение на остров Абако е замърсило кладенци със солена вода.

IFRC заяви, че е отделила 250 000 швейцарски франка (252 000 долара, 230 000 евро) от своя Фонд за спешна помощ при бедствия като отговор на кризата и за предоставяне на помощ за около 500 семейства, нуждаещи се от спешни убежища.

С устойчиви ветрове със скорост от 295 км/ч Дориан достигна сушата на островите Абако, в северозападната част на Бахамите, като най-силната буря, която някога е удряла карибската верига.

След дни на нервна несигурност около пътя на бурята, югоизточните американски щати Флорида, Джорджия и Южна Каролина наредиха най-накрая жителите на крайбрежието да се евакуират в масово изселване, което засегна стотици хиляди.

Извънредно положение в три американски щата заради урагана Дориан

Американският Червен кръст изчисли, че около 19 милиона души живеят в райони, които биха могли да бъдат засегнати от бурята, като около 50 000 души във Флорида, Джорджия и Южна Каролина потенциално ще се нуждаят от спешен подслон, в зависимост от пораженията.

Флорида, Джорджия, Южна и Северна Каролина въведоха извънредно положение, а в Джорджия и Южна Каролина беше обявена евакуация, която ще засегне общо 1,4 милиона души.

IFRC заяви, че стотици доброволци от Червения кръст, превозни средства за спешни случаи и повече от 30 камиона с товари за помощ са мобилизирани, за да помогнат на хората, живеещи по пътя на урагана.

Най-малко 1 054 полета бяха отменени в Съединените щати заради приближаването на урагана, според сайта FlightAware, който проследява пътя на полета на граждански самолети. Отбелязва се, че повече от половината отпътувания и пристигания са отменени на летищата във Форт Лодърдейл, Орландо и Палм Бийч.

Дориан е четвъртият ураган през този сезон. От трите предишни само Бари е взел една жертва.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама