Аржентина наложи валутен контрол

15:19, 02 сеп 19 25 1484 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Аржентина наложи валутен контрол в опит да стабилизира пазарите, тъй като страната е изправена пред задълбочаваща се финансова криза, съобщава Би Би Си. Правителството ще ограничи покупките на чуждестранна валута след резкия спад на стойността на песото.

Фирмите ще трябва да искат разрешение от централната банка да продават песо, за да купуват чуждестранна валута и да извършват преводи в чужбина.

Аржентина също така се стреми да отложи плащанията на дълга към Международния валутен фонд (МВФ) за справяне с кризата.

В официален бюлетин правителството заяви, че е необходимо да се приемат "редица извънредни мерки за осигуряване на нормалното функциониране на икономиката, за поддържане на нивото на активност и заетост и защита на потребителите".

Централната банка заяви, че мерките са необходими за "поддържане на валутната стабилност".

Тя също така казва, че докато хората могат да продължат да купуват щатски долари, те ще трябва да искат разрешение за закупуване на повече от 10 000 долара (£ 8,223.50) на месец.

Мерките ще се прилагат до края на тази година.

Аржентина се бори с финансова криза, която се изостри от поражението на президента в неотдавнашните избори. Песото падна до рекордно ниско миналия месец, след като гласуването показа, че благоприятното за бизнеса правителство на президента Маурисио Макри вероятно ще бъде свалено на изборите през октомври.

Макри беше избран през 2015 г. с обещания да засили икономиката на Аржентина с редица либерални икономически реформи.

Но страната е в дълбока рецесия. Тя има едно от най-високите инфлационни нива в света, което достига 22% през първата половина на годината.

Икономиката на Аржентина се сви с 5,8% през първото тримесечие на 2019 г., след като през миналата година се сви 2,5%. Три милиона души изпаднаха в бедност през последната година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама