Борис Джонсън: Великобритания ще напусне ЕС на 31 октомври

21:30, 02 сеп 19 / Свят 25 3412 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Британският премиер Борис Джонсън потвърди днес, че е твърдо решен страната му да напусне Европейския съюз на 31 октомври – със или без сделка, предаде БТА, позовавайки се на световните агенции.

„Шансовете за постигане на споразумение се увеличиха през последните три седмици”, увери Джонсън и добави, че не иска предсрочни избори.

Той имаше преговорите с лидерите на ЕС. Целта на британския премиер е да убеди депутатите консерватори да не подкрепят опита на опозицията да блокира със закон излизането на Великобритания от съюза на 31 октомври.

Утре британският парламент ще се събере след края на лятната ваканция, преди да спре работа другата седмица в съответствие с предизвикало полемика решение на министър-председателя.

Британски депутати, които са противници на „твърд“ Brexit, публикуваха законопроект, изискващ от премиера продължаване на срока за Brexit в случай, че до 31 октомври не е налице споразумение с ЕС, предаде БГНЕС.

Британският премиер Борис Джонсън свиква спешно кабинета тази вечер

„Целта на дадения законопроект е осигуряването на това, че Великобритяния да не напусне ЕС на 31 октомври без споразумение само защото за това няма да има одобрение от парламента, написа в Twitter депутатът от Лейбъристката партия Хилари Бен.

Законопроектът ще бъде внесен в парламента утре, когато е първият работен ден за законодателите след лятната ваканция.

Борис Джонсън заплаши да изхвърли от Консервативната партия противниците на Brexit

„Законопроектът дава на правителството възможност или да постигне ново споразумение с ЕС на срещата на Европейския съвет през следващия месец или да се стреми към отделно съгласие от страна на парламента за излизане от ЕС без споразумение“, уточни депутатът.

На практика тази седми Brexit, защото след това дейността на парламента спира до средата на октомври по искане на премиера Борис Джонсън.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама