Британски депутати готвят внасяне на законопроект за спиране на Brexit без споразумение

09:20, 03 сеп 19 / Свят 25 2233 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Депутати в британския парламент се готвят да внесат днес законопроект, който ще попречи на премиера Борис Джонсън да изведе страната от ЕС на 31 октомври без сделка. Дори законодатели от неговата Консервативна партия подкрепят документа, въпреки предупреждението на Джонсън, че ще отговори на всяко поражение, като свика предсрочни избори, предаде БГНЕС.

Членове на Консервативната партия на Джонсън се готвят да се присъединят към депутатите от опозицията при първоначалното гласуване във вторник, за да се опитат да забавят излизането на Великобритания от Европейския съюз, ако споразумението за напускане не бъде променено през следващите няколко седмици.

Ако спечелят първоначалния вот, Джонсън заплаши, че ще свика предсрочни избори за 14 октомври в опит да укрепи позициите си, заяви високопоставен правителствен служител. Тогава законът е ясен - премиерът трябва да поиска от ЕС тримесечно удължаване на действието на член 50 от Лисабонския договор или забавяне на Brexit до 31 януари.

Борис Джонсън: Великобритания ще напусне ЕС на 31 октомври

Бунтовниците сред Торите, които включват бивши министри и видни депутати, бяха предупредени, че онези, които подкрепят законодателството, внесено в парламента от депутата от Лейбъристката партия Хилари Бен по-рано в понеделник, ще бъдат изправени пред изгонване от партията.

Но водещи фигури, включително бившият министър на правосъдието Дейвид Гоук, настояха, че въпреки заплахата, те ще продължат напред и по думите им ще поставят „националния интерес“ пред собствения си. Поддръжниците на законопроекта твърдят, че той все още предоставя на правителството „достатъчно време за провеждане на истински и искрени преговори“.

В предизвикателно изявление на Даунинг Стрийт в понеделник вечерта Джонсън отказа да промени курса, като добави, че шансовете за постигане на споразумение с Брюксел "нарастват" преди срещата на върха на лидерите на ЕС на 17-18 октомври.

Борис Джонсън заплаши да изхвърли от Консервативната партия противниците на Brexit

Но ако Джонсън се провали, лидерът на Лейбъристите Джерами Корбин заяви, че неговата партия ще подкрепи вот на недоверие срещу правителството на Лондон, което ще доведе до предсрочни парламентарни избори.

Джонсън също заплаши с предсрочни избори на извънредна спешна среща на кабинета в понеделник вечерта. Според официален представител, премиерът е настоял, че „изборите са нещо, което аз не искам и вие не искате“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама