Eлектрическите тротинетки са „извън закона“, необходим е регламент за използването им

09:37, 03 сеп 19 25 2820 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Електрическите тротинетки са „извън закона“ към момента, необходим е регламент за използването им.“ Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на „Радио Фокус“ инж. Богдан Милчев, член на УС на Института за пътна безопасност. Той обясн, че това е съвременен начин за придвижване, но мобилността изисква правила.

„Тротинетките не трябва да бъдат забранявани, а да бъдат регулирани“, заяви инж. Милчев. По думите му в момента няма институция, която да бъде отговорна за използването на новите превозни средства у нас.

“За използването на електрическите превозни средства трябва задължително да бъде въведено възрастово ограничение, тъй като възрастта предразполага и по-добри познания на правилата за движение по пътищата и възприятието става все по-отговорно. Когато тези електрически превозни средства се карат в паркове, градинки и пешеходни зони, скоростта им трябва да бъде ограничена.

В същото време когато те се движат по пътищата е нужно да спазват определени правила. Би следвало да има и знак за такова превозно средство – къде е забранено или разрешено да се движи. Ние нямаме такива регламенти. Най-често в ЕС електрическите тротинетки се движат по правилата на велосипедистите”, обясни инж. Богдан Милчев. Той каза още, че държавната администрация инициира срещи във връзка с тротинетките, но Института за пътна безопасност не участва в дебатите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама