Бисер Петков: Очертава се липса на кадри със средно образование

11:43, 03 сеп 19 / Политика 25 1543 Шрифт:
Topnovini

''Очертава се дефицит на квалифицирани кадри със средно образование.'' Това заяви днес в Сливен министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. Министърът е на работно посещение в града, като се срещна с кмета и областния управител на Сливен, предава БТА.

Бисер Петков ще посети Сливен

''Прогнозите за развитието на пазара на труда сочат свиване на населението в трудоспособна възраст, като се очаква през 2024 година над 4 300 000 души да бъдат в това число. Това изисква нови мерки на пазара на труда, който през тази година бележи рекордно ниски нива на безработица'', посочи министърът. По думите му българската икономика е във висока точка с над 75% коефициент на заетост на населението в трудоспособна възраст.

Новите мерки на пазара на труда ще включват активирането на неактивни лица, като фокусът ще бъде не към субсидираната заетост, а към повишаване качеството на работната сила чрез инвестиции в обучение и нови квалификации. Значителен ресурс от програмата за развитието на човешките ресурси ще се насочи в дигитализация.

В програмата на министъра днес са включени още посещение на Център за социална рехабилитация и интеграция за незрящи - мъже и жени в Сливен, две предприятия в града и с ръководителите на регионалните структури на МТСП. Той заяви, че очаква от големите работодатели предложения за развитието на пазара на труда в региона.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама