Манолова препоръча на Борисов и Караянчева да организират дебат с протестиращите родители

11:57, 03 сеп 19 / Политика 25 1929 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Омбудсманът Мая Манолова изпрати препоръка до премиера Бойко Борисов и председателя на НС Цвета Караянчева заради общественото напрежение по повод националните политики за закрила на децата.

„Като омбудсман и изразител на обществения интерес Ви предлагам да бъде организиран общ дебат, на който да бъдат поканени инициативните комитети на протестиращите от всички градове от страната, както и представители на организации, водещи протестите, да бъдат изслушани техните позиции, аргументи и страхове, да бъде извършен анализ на законовите разпоредби, които предстоят да влязат в сила от 1 януари 2020 г.“, пише Манолова в препоръката си.

Тя настоява отговорните институции да се запознаят с конкретните искания на представителите на тези организации и да им бъде дадена възможността да изложат своите аргументи.

Да бъде потърсена открита връзка и съвместна работа с протестиращите родители“, препоръчва още Манолова. Според нея само в открит диалог и чрез национален обществен дебат може да се постигне национално единение по най-важния български приоритет – настоящето и бъдещото развитие на децата ни.

„Дебатът за ценностите и за децата ни е дебат за бъдещето ни, който трябва да започне незабавно и в този дебат трябва да бъде чут гласът на всеки български гражданин“, завършва омбудсманът.

Манолова е притеснена от противопоставянето на родители срещу родители и формиращите се нагласи, които насаждат страхове и омраза в обществото.

По този повод вчера омбудсманът се срещна с граждани, които изразиха притесненията си, че с преходните и заключителните разпоредби на Закона на социалните услуги /ЗСУ/ се извършват промени в редица закони, които се отнасят до правата на децата.

В отговор на множеството постъпили жалби от родителски организации Манолова създаде работна група, която има задачата да обсъди постъпилите в институцията от родители предложения за изменения на конкретни текстове, които според тях противоречат на семейните ценности и да изготви законодателни предложения за изменение на преходните и заключителните разпоредби на ЗСУ.

В рамките на Консултативния конституционен съвет към омбудсмана ще бъдат разгледани и предложения на гражданите за противоконституционност на оспорването от тях законови разпоредби.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама