В богатите нации ракът убива повече хора от сърдечните болести

18:40, 03 сеп 19 25 2245 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ракът е водещата причина за смърт сред богатите нации, надминавайки сърдечните заболявания, сочат резултатите от две ключови глобални изследвания, извършени през последните 10 години, предаде БГНЕС.

Сърдечните заболявания остават водеща причина за смъртност сред хората от средна възраст в глобален мащаб, като те съставляват повече от 40% от смъртните случаи, показват данните. От сърдечни заболявания по целия свят са починали около 17.7 милиона души през 2017 година.

Но в по-богатите държави ракът убива повече хора отколкото сърдечните болести, сочат двете проучвания, публикувани в авторитетното медицинско списание “The Lancet”.

„Светът е свидетел на нов, епидемичен преход между двете категории незаразни заболявания, а кардио-васкуларните болести не са вече водещата причина за смъртността в държавите с висок жизнен стандарт“, заяви Гил Деканис, професор в университета Лавал в Квебек.

Проучването, извършено от екипа му е показало, че ракът е втората най-честа причина за смъртност в глобален мащаб през 2017 година, като от него са починали 26%. Докато броят на сърдечните заболявания рязко намалява глобално, ракът ще се превърне във водеща причина за смъртност само до няколко десетилетия, твърди ученият.

В рамките на проучването са били изследвани повече от 160 000 души в държави с нисък, среден и висок жизнен стандарт в продължение на десетилетие. Установено било, че хората в по-бедните държави е с 2.5 пъти по-вероятно да починат от сърдечна болест, отколкото тези в по-богатите държави.

Неинфекциозните заболявания като рак и пневмония са по-рядко срещани при държави с ниски доходи, отколкото при по-богатите.

Второ проучване, също от изследователи в Канада и разглеждащо данни от пациенти в същите 21 страни, установява, че така наречените „променящи се рискови фактори“ представляват 70% от случаите на сърдечни заболявания в световен мащаб. Те включват хранителни навици, поведенчески и социално-икономически фактори.

Метаболитните рискови фактори - висок холестерол, затлъстяване или диабет – причиняват повече от 40 процента от всички сърдечни заболявания и са най-големият фактор за заболеваемост в по-богатите страни.

Установена е силна връзка между сърдечните заболявания в развиващите се страни и замърсяването на въздуха, неправилното хранене и ниските образователни нива.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама