АБВ е готова на патньорство с БСП, но не на всяка цена

14:40, 03 сеп 19 25 2251 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

АБВ заяви, че е готова да бъде партньор с всяка политически отговорна организация на местните избори през октомври, но това няма да се случи на всяка цена. Това се казва в изявление на партията до медиите.

Най-успешно ще е това участие с един съюзник, с който доскоро сме били от едната страна на барикадата, като Българската социалистическа партия. Възраждането на българската левица минава през помирението, обединението и отказа да се водят битки с миналото, които показаха на всички, че не водят до нищо добро”, заяви заместник-председателят на АБВ и областен координатор на партията в Пловдив Владимир Маринов.

"АБВ и сега има влияние в местната власт, но неминуемо за това са правени компромиси. Много важно беше обаче, тези компромиси да не минават границата на политическото всеядство", казва Маринов и посочва за пример община Родопи, в която той се отказа от кметския мандат.

„От самото си създаване АБВ е в битка. И сега с БСП водим интензивни разговори в множество общини. Особено успешни са те, когато на първо място поставим принципа на равнопоставеност. Именно там намираме най-правилните решения. Приемаме положително и смятаме за правилен подхода да потърсим съюз с всички леви партии и да се явим заедно на изборите за кметове и общински съветници наесен. Оптимисти сме, че там, където има вариант и структурите ни работят добре заедно, това ще се случи”, заявява Владимир Маринов.

По негови думи целта на тези местни избори е политическата коректност, а не лицемерие. „Трябва да изпълняваме поетите обещания и способностите ни да променяме политиката, защото България е над всичко", заяви заместик-председателят на партията. И изрази съжаление, че не вижда подобна „жертва” в името на успеха от страна на БСП. „В АБВ винаги сме се стремяли да обединяваме, а не да разделяме”, каза още той.

„Кой носи отговорността за несъстоялите се споразумения по общини, заради формални и дребни причини? Проблемът е, когато политически партньори до вчера се превърнат в опоненти, без за това да има ясно изразени мотиви и перспектива за развитие. Такива участници са непочтенни играчи, които са забравили, че в политиката трябва да има морал”, казва още Маринов.

Той дава за пример Община Асеновград, в която лявото управление в момента "явно е забравило кой е печелившия формат", зад който стои два мандата управление. "А то се случи с участието на хора, които и в момента са в АБВ и са част от успешното име Коалиция „БСП-АБВ - Екогласност”. Но това не е толкова важно и хората, които вярват в АБВ, ще го преглътнат, защото знаят, че важното е левицата да печели избори", коментира още Маринов.

Маринов подчерта, че успехът се постига с действия и отсъпки. Той изрази съжаление, че в Перник, например, колегите му от БСП не са успели да разберат формулата на печелившия и са подходили надменно и реваншистки към преговорите за общо явявяне на изборите през октомври.

„Няма да пестим усилия, за да постигнем успех. Цялото ръководство сме единни, защото АБВ заслужава да бъде чута и да покаже потенциала, с който разполага”, изтъква Маринов.

По думите му тези избори ще бъдат успешни за АБВ и благодари лично на председателя на партията Румен Петков за огромните усилия, които полага, за да бъде АБВ сила в политическото пространство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама